Szervezetünk több milliárdnyi sejtből áll, melyeknek hatékonyan és egymással harmóniában kell működni, ha egészségesek akarunk maradni.
Hogyan maradnak egészségesek a sejtek?
A megoldás az egészséges sejthártya. Úgy, ahogy szervezetünknek, sejtjeinknek is tápanyaghoz kell jutni, és salakanyagot kell eltávolítani. Szervezetünk minden egyes sejtjét egy zsírokban gazdag hártya veszi körül, aminek az a tulajdonsága, hogy csak a sejt számára szükséges tápanyagot engedi bejutni a sejtbe, és csak az anyagcsere végtermékeit engedi eltávozni. Másképp fogalmazva, nagy finomságú szűrőként működik.
A lipidek, szterolok és aminosavak hiánya meghiúsítja a sejthártya eme megkülönböztető képességét, valamint a sejthártya megkeményedik, elveszíti rugalmasságát. A sejtek ezáltal „éhesek” lesznek (tápanyagfelszívó képességük csökken) annak ellenére, hogy a tápanyagok rendelkezésre állnak. „Puffadtak” is lehetnek (csökken a salakanyagot, anyagcsere végterméket kiválasztó képességük, ezáltal a salakanyag felgyülemlik bennük). Ilyen körülmények között a sejtek hatékonysága csökken, több energiát használnak fel, mint az egészséges sejtek ugyanazon cél érdekében. Ebből pedig következhet az, hogy egyre fáradékonyabbnak érezzük magunkat.